Schrijvers Café | Wat heeft een schrijver nodig?

Deze week in het Schrijvers Café: wat heb je nodig om een boek te schrijven? Voor zowel beginnende als doorgewinterde schrijvers is het belangrijk om de ideale omstandigheden te creëren. Niet alleen door tijd vrij te maken, maar ook door voor een aantal basisbenodigdheden te zorgen. Naast de top 5 apps voor schrijvers en een flinke kop koffie, zijn dit mijn tips om het creatief schrijven net iets makkelijker te maken. 

1. Een werkplek

Voordat je dit artikel weg klikt: dit hoeft geen bureau te zijn. Je bent geen schrijver omdat je zo graag op kantoor zit. Je wil juist een creatieve omgeving, toch? Wat je voorkeur ook is, je hebt een plek nodig waar je niet afgeleid wordt, waar je je kunt concentreren en waar je niet gestoord wordt. Of dit nu thuis op de bank is of bij de plaatselijke Coffee Company, zoek een plek waar je je fijn voelt.

2. Inspiratie

Inspiratie is misschien wel het meest overschatte onderdeel van het schrijverschap. Dit komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Een van mijn favoriete uitspraken hierover komt van Louis L’Amour, die zei: The water does not flow until the faucet is turned on. Wat dit betekent? Je moet niet wachten op inspiratie; je moet ernaar op zoek. Ga achtergrondonderzoek doen, bedenk hoe je wereld eruitziet, beschrijf details van je personage die niemand te weten zal komen. Ga een stuk wandelen in je eigen stad, luister naar de gesprekken om je heen. Schrijf alles op in een boekje. En ga dan gewoon beginnen. Dan gaat het water vanzelf stromen.

3. Een notitieboekje

Naast mijn uitgebreide excel document voor mijn plot, houd ik altijd een boekje bij voor inspiratie. Hierin schrijf ik alle plot ideeën die me te binnen schieten, schets ik gebouwen en plattegronden en hou ik bij welke scenes ik hierna kan gaan schrijven. Door dit apart te houden van het daadwerkelijke schrijfwerk, kan ik mijn inspiratie altijd makkelijk terugvinden.

4. Een ijzeren wil

Schrijven is moeilijk. Het is makkelijker om honderd smoezen te verzinnen, dan jezelf te motiveren om stil te gaan zitten, te focussen en jezelf in een andere wereld te verplaatsen. En toch doe je het. Omdat je weet wat je einddoel is: jouw boek op die plank. Bedenk dat je elke dag een stapje dichter bij dat doel kan komen.

5. Een sociaal leven

Nog zo’n misvatting over schrijven: dat het een eenzaam beroep is. Oké, je doet het in je eentje, maar dat hoeft niet te betekenen dat je eenzaam moet zijn. Het helpt juist als je een actief sociaal leven hebt. Als je namelijk zelf nooit iets meemaakt, hoe kun je er dan over schrijven? Voel je daarom nooit schuldig als je op een terras zit in plaats van achter je computer. Ervaringen zijn NOOIT tijdverspilling.

Heb jij aanvullingen? Laat het weten in een reactie!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *