Hoe schrijf je een boek naast je fulltimebaan?

Je hebt een doel voor ogen: je wilt een boek schrijven. Maar er zitten nog zoveel dingen in de weg, en daarom stel je het uit. Opnieuw en opnieuw. Want er zijn zoveel smoesjes om niet aan je droom te beginnen. Je fulltimebaan is nog wel het grootste obstakel. Maar is dat het wel? Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Hier een aantal tips om tóch aan de slag te kunnen.

Maak een plan

Er zijn twee types schrijvers: plotters en improviseerders. De eerste soort wil een gedetailleerd plot, inclusief uitvoerige beschrijvingen van de personages, gebeurtenissen en locaties, en de ander wil pas zien waar het boek heen gaat als ze al bezig is. Welk type schrijver jij ook bent, zorg dat je een plan van aanpak hebt. Weet in grove lijnen hoe het verhaal zich ontwikkelt en wie je belangrijkste personages zijn. Zo wordt de kans veel kleiner dat je blokkeert omdat je niet weet hoe je verder moet.

250 woorden per dag

Een boek is gemiddeld zo’n 80.000 woorden lang. Hier zit natuurlijk enige variatie in, maar het is een mooie richtlijn om aan vast te houden. Maak iedere dag een half uurtje vrij om 250 woorden te schrijven, dan heb je in 320 dagen een boek. Sta een half uur eerder op, gebruik je lunchpauze, of doe het voor je gaat slapen. Over een jaar zul je tevreden naar een vol Word document kijken en daar het woord “Einde” kunnen typen.

Plan schrijfmarathons

Schrijven is makkelijker als je in de flow zit. Daarom is die 250 woorden per dag niet voor iedereen weggelegd. Wat ook een optie is, is een schrijfmarathon. Plan één keer per week (of per 2 weken of per maand) een schrijfmarathon in. Maak een hele dag vrij en ga steeds 45 minuten aan de slag. Na elke ronde houd je een kwartier pauze om je hoofd leeg te maken. Drink een kop koffie, ga even naar buiten of kijk een korte aflevering van je favoriete serie. Om daarna weer vol goede moed door te gaan.

Redigeren komt later

Het is makkelijker om een vreselijke tekst te redigeren, dan helemaal geen tekst. Wat ik daarmee bedoel is dat het niet uitmaakt of je nu fouten maakt, of als dialogen niet lekker uit de verf komen of als je personage nog een kenmerkend detail mist, als je maar woorden op papier hebt staan. Schrijf lekker door en verbeter het later.

Begin gewoon

Terwijl je dit aan het lezen bent, had je ook kunnen schrijven. Zo slokken de kleinste dingetjes het grootste deel van je tijd op. En denk je dat dit niet het juiste moment is? Er bestaat niet zoiets als het juiste moment. Doe het gewoon. Begin gewoon en je zult merken dat je al gauw een half uur zit te pennen. Zo. Heb je die 250 woorden ook alvast gedaan.

 

Wat zijn jouw tips voor het schrijven naast een fulltimebaan? Laat het me weten in een reactie 😉

 

 

2 thoughts to “Hoe schrijf je een boek naast je fulltimebaan?

 • Darina

  Goede tips! Ik vind het soms wel een uitdaging maar het gaat me lukken. Ik doe ook aan schrijfmarathons, die werken toch het beste bij mij.

  Beantwoorden
  • Sanne

   Hi Darina,

   Bedankt voor je reactie en succes met je boek!

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *