Schrijvers Café | Levendige personages

Als je een personage introduceert in je verhaal, is het onvermijdelijk dat je hem of haar zal moeten beschrijven. Vaak denk je dan het eerst aan het uiterlijk, en dan met name de ogen en de haarkleur. Maar om elk personage hiermee te beschrijven zou niet erg origineel, en bovendien onverdraaglijk saai zijn. Wat je wil doen, is personages creëren die van de pagina’s af springen en tot leven komen. Hoe doe je dat?

Hoofd- en bijpersonages

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijpersonages. Terwijl je bij hoofdpersonages eigenlijk alle mogelijkheden hebt (van alleen oog- en haarkleur tot de meest uitvoerige beschrijvingen, tot helemaal niets), afhankelijk van het effect dat je wil bereiken, moet je je bij bijpersonages beperken tot één of enkele kenmerkende eigenschappen.

Het is niet nodig om van bijpersonages de haarkleur of andere ‘normale’ eigenschappen te vermelden, want de lezer zal ze toch slechts een paar keer tegenkomen. Het kan zelfs verwarrend zijn als je het uiterlijk uitvoerig beschrijft, en dit niets te maken heeft met het plot. Geef ze dus één of enkele kenmerkende eigenschappen waar de lezer ze aan kan herkennen. Denk hierbij out of the box en brainstorm over creatieve eigenschappen. Een moedervlek boven het rechteroog, afgekloven vingernagels, hoekige schouders… als het maar iets is waar je deze persoon aan herkent. Het kunnen ook karaktereigenschappen of trekjes zijn, zoals iemand die altijd haar vingers knakt, op haar voortanden zuigt, een beetje hinkt, of een stopwoordje heeft.

Vermijd clichés

Kijk bij het beschrijven van het uiterlijk uit voor clichés. Als je verhaal vol zit met knappe personages met strakke lijven, dan klopt er iets niet. Ik vind het altijd erg leuk als personages je verrassen, dus mocht je stereotypen in je verhaal hebben zitten, geef ze dan net iets extra’s mee.

Actie

Als je alleen het uiterlijk van de personages beschrijft, blijven ze nog erg statisch. Het is alsof je naar een foto kijkt, in plaats van naar een persoon. Levende mensen doen dingen, en daardoor leer je ze echt kennen. Dit moeten je personages dus ook doen. Laat ze handelen naar waar ze in geloven, wat ze willen verbergen, waar ze bang voor zijn en waar ze van dromen. Dan pas komen je personages tot leven.

Karakter

Het karakter van een personage komt naar voren door twee dingen: wat hij doet en wat hij zegt. Het meest interessante personage zegt het één, maar doet het andere. Speel hiermee en laat mensen liegen, beloftes breken, geheime liefdes hebben, dingen verstoppen, roddelen over de baas, etc. Kortom; maak ze onbetrouwbaar. Laat de lezer raden hoe het met ze af gaat lopen.

Wat zijn jouw tips voor levendige personages?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *