Schrijvers Café | Plot schema’s

Een beetje roman bestaat uit zo’n 80.000 woorden (dat zijn zo’n 265 pagina’s). In dat enorme aantal woorden spelen misschien wel tientallen personages grote en kleinere rollen en vliegen ze van hot naar her. In de eerste hoofdstukken ga je de wereld scheppen waarin zij leven, in het midden bereik je een omslagpunt en tegen het einde hebben de personages zich ontwikkeld. Voor de plot twist is het belangrijk om bij te houden welk personage welke informatie heeft, en wat de lezer hiervan weet. En niet alleen het hoofdplot is belangrijk; subplots zoals de romances van de hoofdpersoon en wat de antagonist ondertussen allemaal uitspookt zijn cruciaal voor de diepgang van je verhaal.

Als het je nu gaat duizelen; helemaal te begrijpen. Maar geef de moed niet op. Mijn heldin J.K. Rowling heeft een tijdje geleden een briljant stukje van haar schrijfproces gedeeld op Twitter, en ik zal deze gebruiken om te laten zien hoe je structuur aanbrengt in je plot.

Wat je hier ziet is een plotschema van het vijfde deel van de Harry Potter-serie. Hierin heeft de auteur in grove lijnen aangegeven wat er in welk hoofdstuk gebeurt.

Nu is dit natuurlijk een fantastisch idee, maar de opmaak laat nog te wensen over. Het is met pen en papier niet makkelijk om wijzigingen aan te brengen (zie alle krassen en strepen). Daarom stel ik voor om dit schema zelf ook te maken – maar dan in Excel. Dan ziet het er ineens zo uit:

Dit overzicht maak je voordat je begint met schrijven, en tijdens het schrijf- en reviseerproces pas je het aan. Weet je even niet meer hoe je derde subplot zich aan het ontwikkelen is in hoofdstuk 21? Geen probleem. Pak je excelletje erbij en je kan weer verder.

Hoe houd jij het overzicht in je plotstructuur?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *