Hoe schrijf je een essay (betoog)?

Een essay is eigenlijk hetzelfde als een betoog; namelijk een tekst waarin je iemand probeert te overtuigen. Hierin leg je een probleemstelling voor aan je lezer en neem je een bepaald standpunt in. Dit moet je vervolgens onderbouwen met argumenten en daarna bevestig je je standpunt in je conclusie. Vind je dit lastig of heb je dit nog nooit gedaan?

Hieronder vind je drie aandachtspunten om op te letten bij het schrijven van een essay

1. Informatie verzamelen

Zorg dat je een duidelijk standpunt inneemt, waar voldoende informatie over te vinden is zodat je je verhaal kan onderbouwen. Bedenk vervolgens argumenten vóór je standpunt en argumenten tegen je standpunt. Probeer tot slot weerleggingen te bedenken; waarom zijn de tegenargumenten niet sterk genoeg om je standpunt omver te blazen? Zorg dat je elk argument kunt onderbouwen met feiten en/of cijfers, zodat het niet alleen geloofwaardig, maar ook betrouwbaar over komt.

2. Structuur van je essay

Begin je essay met een inleiding over het probleem. Het moet duidelijk zijn voor de lezer dat dit een groot of belangrijk probleem is, waar een oplossing voor moet worden gevonden. Leg dus goed uit waarom je dit onderwerp zo belangrijk vindt. In de laatste zin van je inleiding zet je jouw standpunt.

Dan komt het middenstuk, waarin je al je argumenten duidelijk beschrijft. Let goed op dat het onderscheid tussen de argumenten duidelijk is, zodat de lezer het goed begrijpt.

In de conclusie vat je de hele boel nog eens samen en eindig je met een bevestiging van je standpunt.

Om de structuur van je essay helder te maken voor de lezer, zodat hij/zij duidelijk kan zien hoe ver je bent in je verhaal en wat er nog zal komen, gebruik je signaalwoorden. Schrijf je in het Nederlands of Engels? Kijk dan hier voor een overzicht van de signaalwoorden die je kunt gebruiken voor jouw essay.

3. Let op je taalgebruik

Probeer formeel taalgebruik te hanteren. Hoe je dit het makkelijkste voor elkaar krijgt? Gebruik de lijdende vorm (passieve zinnen). Dit houdt in dat je alle ik-vormen uit je tekst haalt. Een paar voorbeelden:

“Ik heb onderzocht”“In dit essay wordt onderzocht”
“Ik wil het hebben over”“in dit essay staat (…) centraal”
“Ik vind dat”“Uit de voorgaande paragraaf is gebleken dat”

Succes!

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe schrijf je een overtuigende tekst?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *