Top 5 apps voor schrijvers (gratis!)

Wat heb je nodig om een boek te schrijven? Afgezien van eigen ideeën, een goede taalbeheersing en kennis over plotstructuren, want dat hoef ik je niet te vertellen. Wél kan ik je een aantal apps op je smartphone aanraden, die het leven van een schrijver een stukje makkelijker maken. Hier komen ze:

1. Notitie appnotities-logo-7-retina
Op iedere smartphone zit er wel eentje, en hoe handig dit is voor je boodschappenlijstje weet je waarschijnlijk al. Maar ik houd er ook ideeën in bij, die me onderweg in de trein te binnen schieten. Of ik sla er een citaat in op, die ik uit gesprekken om me heen opvang. Of als ik een bijzondere naam in de overlijdensadvertenties zie staan. En als ik ineens bedenk hoe ik scène A aan scène B plak, typ ik dit er snel in. Al deze ideetjes krijgen een plekje in mijn telefoon, zodat ik er weer bij kan op het moment dat ik daar de tijd voor heb.

2. OneDrive, Dropbox of andere opslag app + MS Worddownload
Dit is handig als je het Word-bestand van je boek in de cloud hebt opgeslagen. Met deze app kun je ook op je telefoon makkelijk bij je werk. Mocht je een stuk hebben geschreven in je notities, kun je het ook daaruit kopiëren en plakken in je Word-bestand.

3. Pinterestpinterest_400x400_png_280x280_crop_q95
Een gezicht nodig bij een personage? Of een lijst met woorden die je kunt gebruiken in plaats van ‘zei’? Of wil je een locatie beschrijven waar je personages dagenlang in mogen verdwalen? Je vindt eindeloos veel inspiratie op Pinterest.

4. PieDiagrams (of andere diagram app)knipsel
Ik gebruik deze app om een diagram te maken van het totaalaantal woorden dat mijn boek nodig heeft en het aantal woorden dat ik tot nu toe geschreven heb. Door visueel in kaart te brengen hoe ver je bent, kan je zowel tevreden terugkijken als gemotiveerd aan de slag gaan.

5. Spotify, Soundcloud of andere muziek appspotify-ios-app-icon
Meestal schrijf ik in stilte, maar soms heb je net iets extra’s nodig. Luisteren naar bepaalde muziek kan je helpen om een bepaalde sfeer te creëren. De fijnste muziek om naar te luisteren tijdens het schrijven vind ik filmmuziek. De emotie in de muziek (zonder afleiding van de songtekst!) kan een rijke inspiratiebron zijn voor je schrijfsessie.

Wat is jouw favoriete app voor bij het schrijven?

 

4 thoughts to “Top 5 apps voor schrijvers (gratis!)

 • Arnoud Hugo

  Absolute aanraders zijn: Ulysses (Mac en iOS) om te schrijven, vooral kortere stukken zoals blogs en artikelen. Synchroniseert op al je platforms (Mac en iOS). Kan publiceren naar WordPress.
  Voor notities: ik heb er heel wat geprobeerd, maar de beste tot dusver is Notebooks. Synchroniseert ook op al je apparaten. Dat is voor mij essentieel.
  Deze apps zijn niet gratis, maar de investering dubbel en dwars waard.
  Ga maar proberen en je zult zien dat ik gelijk heb. 😉

  Beantwoorden
 • Valerie

  Forest is mijn favoriete app voor tijdens het schrijven. Maar niet alleen dan, ook tijdens het leren, werken of socializen is hij handig. Any time dat je je telefoon even weg wilt leggen.
  Met het maken van labels krijg je een goed inzicht in hoe veel tijd je waar aan hebt gespendeerd die dag of week.

  Wunderlist en onenote zijn ook mijn favoriete apps voor het maken van een takenlijstje of een lijstje van leuke ideeën voor blogs of teksten.

  Beantwoorden
 • Alex

  Wat ik een erg prettige app vind voor notities is “onenote” deze is erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken.

  Beantwoorden
 • E-Litt

  Ongemerkt ben ik mijn notitie app steeds vaker gaan gebruiken. Het is ook zo simpel. Even tekstje schrijven, knippen en plakken.
  Groet,
  Petra Damen Elitt

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *